dimecres, 14 de desembre del 2011

Sobre l'horrible perill de ser Patrimoni de la humanitat.

Fa uns anys (de fet, encara en recullen les fruites podrides) el govern de CIU i anteriorment els sectors anti-feixistes van potenciar La sardana com a element definitiu de Catalunya. Això va dur, tal com també ho va fer el famós boom del rock en català, que les noves generacions s'hi giressin d'esquena. El problema és que aquests joves van girar l'esquena a tot allò que volgués dir català (he arribat a escoltar que les traduccions de Harry Potter al castellà són millors que les catalanes pel sol fet de ser en castellà). 
Molt em temo que ara que ens hem recuperat (gràcies a Antònia Font, Lax'n'busto, Els pets, Mesclat, Obrint pas... que van ser qui van aguantar i aparèixer en un mal moment) tornem a saturar. Ja fa temps que es comencen a veure per facebooks, twitters, converses... com hi ha una fornada de joves que comencen a renegar ara de Manel, Amics de les arts, Mishima... i també dels altres que ens trobem a la sopa castells i patum. 
Potser si ensenyéssim tot el que es fa, si mostrem els castells però també de cuina, gegants, música, dansa, teatre, elements de foc ... (segur que em deixo mil coses), si mostréssim els grups d'ska, rock, heavy, dance, tradi, jazz, rumba... (i mil més que me'n deixo) que tenim a casa nostra, potser aconseguiriem que les generacions no critiquin la nostra cultura per petita. 
No tenim una cultura petita, ni un país petit sinó, una cultura amagada i un país amagat.

Il·lustro amb un video de l'altre que ens trobem tot el sant dia a la sopa.
No jutjo la qualitat de cap grup ni activitat esmentada a aquí, simplement faig una crida a la varietat.

3 comentaris:

  1. M'agrada molt això que dius. Ho comparteixo. Salut ;)

    ResponElimina
  2. Pau, veig que et superes dia a dia. Només afegiria que, al costat de tot el que dius, cal crear les estructures que permetin la generació d'aquesta diversitat i, sobretot, la distribució.
    Sinó passaria allò (que de fet ens passa) que la música que ningú no escolta no és ni tan sols un so.
    Au, després de veure d'on vénen els problemes, mirem de solucionar-los. Tinc entès que ja ho vas fent i, per tant, salut!

    ResponElimina